Cuvântul lui Alexander către fiul său, în Sacrificiul (Offret) de Andrei Tarkovski, 1985

„Vezi tu, fiul meu, noi ne-am rătăcit. Omenirea merge pe un drum greşit, un drum foarte periculos. (…) Omul s-a apărat totdeauna contra altor oameni, contra naturii înconjurătoare. Totdeauna a violentat natura. Şi a ieşit o civilizaţie bazată pe forţă, pe putere, pe frică şi dependenţă. Tot ceea ce se cheamă progres tehnic nu a servit niciodată decât pentru a produce confort, standardizare şi arme pentru a păstra puterea. Noi suntem sălbatici, folosim microscopul ca pe o bâtă. Este greşit. Sălbaticii au o viaţă mult mai spirituală. Din fiecare descoperire ştiinţifică noi facem imediat un rău. Cât despre confort, un înţelept a spus că păcatul este tot ceea ce nu este necesar. Dacă este adevărat, toată civilizaţia noastră se fondează pe păcat. Am ajuns la o discordanţă şi la un dezechilibru teribil între dezvoltarea materială şi cea spirituală. Cultura noastră sau, mai degrabă, civilizaţia noastră este grav bolnavă, fiul meu. Tu crezi că s-ar putea studia problema şi afla o soluţie? Poate, dacă n-ar fi atât de târziu. Prea târziu.”

Cuvântul lui Alexander către fiul său, în Sacrificiul (Offret) de Andrei Tarkovski, 1985

Reclame

Posted on 29 noiembrie 2017, in Restituiri and tagged , , , . Bookmark the permalink. Un comentariu.

  1. Sinopsis: Sacrificiul este o splendida alegorie despre regasirea spiritualitatii intr-o lume sufocata de valori materiale si violenta.

    Personajul principal este Alexander, un fost actor cu inclinatie spre filosofie, actualmente jurnalist care are o viziune pesimista despre viata. De ziua sa, inconjurat de familie si de prietenii apropiati, Alexander se duce pe o insula pentru a se bucura in liniste de acest frumos prilej. Bucuria momentului este spulberata de o stire de la radio care anunta inceperea celui de-al treilea razboi mondial, si implicit, anihilarea totala a lumii.

    Fiecare dintre oaspeti reactioneaza diferit la auzul cumplitei vestii, dar cel mai drastic reactioneaza Alexander. Acesta, intr-un acces de furie extatica il implora pe Dumnezeu sa nu permita o asemenea nenoricire, promitandu-i ca este dispus sa renunte la orice, la viata sa, ba chiar si la cea a fiului sau de sase ani, pentru a preintampina inceperea razboiului.

    Singurul postas de pe insula despre care se crede ca ar detine puteri mistice se ofera sa intervina pe langa Creator pentru a-l instiinta de sacrificiul pe care Alexander ar fi dispus sa-l faca.

    Sacrificiul este un film care vorbeste prin vocea personajului sau cheie – in fapt un alter ego al regizorului – despre decaderea omului moral intr-o modernitate preocupata doar de prelungirea propriei efemeritati.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: